Premievergelijkers lijken interessant. U wordt erop gewezen dat doorlopende reisverzekeringen veelal dubbele dekkingen kennen met dat wat u reeds op andere verzekeringen hebt geregeld. U bent daardoor te duur uit en moet hoognodig, na het vergelijken via hun site, naar een goedkopere polis. Maar gelukkig bent u een verstandig mens, en weet u dat goedkoop duurkoop is.
Want wat is er van waar? Zijn er nou zoveel dubbele dekkingen?
Eigenlijk niet. Laten we de gebruikelijke rubrieken eens langslopen:
- Hulp en alarmcentrale. Ook een zorgverzekering biedt deze. Dus dubbel? Nee, zeker niet want de zorgverzekering biedt alleen hulp als iemand in het reisgezelschap medische hulp nodig heeft. Soms ook bij overlijden. Maar in elk geval niet als er op het thuisfront iemand overlijdt of ernstig ziek wordt. En hulp omdat de accommodatie uitbrandt? Geeft uw zorgverzekeraar echt niet.
- Medische kosten zijn op de basisverzekering en ook op de aanvullende verzekering gedekt. Dus dubbel? Nee, zeker niet. Want de basisverzekering betaalt alleen de kosten die de behandeling in Nederland zou hebben gekost. In de aanvullende zorgverzekering is meestal geregeld dat 200% van de kosten in Nederland wordt vergoed. In het buitenland is het vaak veel duurder. In Spanje en Engeland wordt vaak gewerkt met privéklinieken. En in de Verenigde Staten en daarop gerichte landen zijn de medische kosten soms wel 5x zo hoog. Een huisarts die in het weekend in uw hotel moet komen omdat u last van galstenen gekregen heeft, vraagt zo 300 dollar. Nederlandse artsen krijgen daar echt nog geen 100 euro voor. De reisverzekering betaalt alles boven hetgeen u van de zorgverzekering reeds vergoed krijgt, ook het verplichte eigen risico als u dat door deze reis gebruikt.
- Bagage. Op de inboedelverzekering is inboedel elders ook verzekerd, als het maar tijdelijk buiten de eigen woning is. De meeste verzekeraars bieden deze dekking echter alleen in Nederland of de Benelux, of alleen voor brand en ontploffing. Niet bij diefstal. Daarnaast wordt de dekking van de reisverzekering als all-riskdekking gezien, de meeste inboedelverzekeringen hebben geen all-riskdekking.
- Pechhulp voor de auto. Geeft uw autoverzekering ook, zegt de premievergelijker dan, dus dubbel. Echt niet. De pechhulp bij de autoverzekering biedt dekking om de auto naar een garage te brengen en als deze niet binnen een bepaalde tijd (2 of 4 werkdagen) kan worden hersteld, vervoer naar huis met openbaar vevoer (plus een taxi om naar het station te komen). Ziet u zich al slepen met die vakantiekoffers? De reisverzekering biedt in zo’n geval een huurauto voor een periode van bijvoorbeeld 10 dagen. Dat maakt een wereld van verschil! En meestal kunt u die huurauto gewoon in Nederland inleveren bij een grote keten als AVIS of Hertz.
- Ongevallendekking. Dubbel verzekerd? Ja soms wel. Op de autoverzekering zit vaak ook een inzittendendekking, dus als er een ongeval met de auto gebeurt, heeft u dubbele dekking. Maar als u in het zwembad van de camping valt of van de trap in het hotel, dan is er geen dubbele dekking, want de gezinsongevallenverzekering is een verzekering die niet zoveel gezinnen hebben.
Conclusie: laat u niet van de wijs brengen. Die dubbele dekkingen vallen echt mee!