Minder auto’s gestolen. Hoe zit het met uw beveiliging? Zijn er afdoende oplossingen?

De eerste helft van dit jaar zijn 312 minder personenauto’s gestolen in vergelijking met het eerste halfjaar van 2014. De daling is vooral zichtbaar bij jonge auto’s van 0 t/m 3 jaar. Dit meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc).

Door de verbeterde beveiliging wijken autodieven uit naar de oudere modellen. Tegenover de daling va het aantal diefstallen van jonge auto’s staat een stijging van 18% bij auto’s van 4 t/m 6 jaar. In totaal werden het eerste half jaar 5.180 personenauto’s gestolen. Dat is 6% minder dan in 2014. AVc richt zich samen met politie en verzekeraars op verdere preventieve maatregelen en op de opsporing van gestolen auto’s.

Andere categorieën

Ook het aantal diefstallen van andere voertuigen daalde ten opzichte van het eerste half jaar van 2014. Er werden 900 busjes gestolen, 248 minder dan het jaar daarvoor. In het eerste half jaar van 2015 werden 49 vrachtwagens gestolen ten opzichte van 84 in dezelfde periode vorig jaar. Diefstal van aanhangwagens daalde van 625 in 2014 naar 462 het afgelopen half jaar. Het aantal gestolen motorfietsen bleef nagenoeg gelijk met 871 stuks. De diefstal van brom- en snorfietsen daalde met 579 stuks tot 6.881.

Beveiliging

De dieven die het op auto’s voorzien hebben bedenken steeds meer trucs om uw auto gemakkelijk te stelen. Zelfs auto’s met de meest geavanceerde alarminstallaties worden gestolen zonder dat je het merkt op het moment dat het gebeurt! Kijk maar naar de auto van Jaap Jongbloed laatst.  Het was dan wel een grap die met hem werd uitgehaald, maar dat laat onverlet dat hij er met zijn neus bovenop stond!  En zijn pasjes, zijn telefoon en zijn portemonnee zaten er nog in!  Niet zo slim want hoe meld je de diefstal bij de politie, het centrale meldpunt voor gestolen voertuigen en bij de alarmcentrale als al je geld en je telefoon meegenomen zijn?  Probeer maar eens een telefooncel te vinden, en als je die al vindt, heb je een telefoonkaart of creditcard nodig.

Onderzoek naar de diefstallen van auto’s brengt naar voren dat dieven slimme trucs hebben.  Het volgende is er zo een:  een man komt bij zijn garage en zegt: de ruit van het bestuurdersportier is eruit geslagen, maar er is niets weg.  De mensen van de glasgarage zeggen dat ik de auto binnen een paar dagen helemaal kwijt ben….dat is hun ervaring.  Wat kan ik daar nog aan doen?

Wat is er nu gebeurd? Vroeger als je bij de garage kwam hoorde de garagist wat er vermoedelijk loos was aan de auto, nog voor u kon zeggen, ik hoor daar en daar een tik die er niet hoort. Tegenwoordig kunnen ze dat niet meer vanwege de vele elektronica in de auto’s.  De garages gebruiken daarvoor nu een laptop.  Die koppelen ze gewoon met een stekker aan de auto en lezen dan de problemen uit.  Die stekker kan meestal ergens vlakbij de bestuurdersstoel ingestoken worden. Dat maakt gelijk duidelijk waarom die ruit werd ingeslagen. De dief maakt gebruik van diezelfde stekker om de gegevens van die auto uit te lezen. Dan maakt hij de sleutel zo dat het alarm op “bevoegde wijze” wordt uitgeschakeld en rijdt met de auto weg. Niemand die het opvalt.

Hoe voorkomen we die diefstal?  Zoals bij vrijwel alle beveiligingen op twee manieren.  U kunt de auto een poosje ruilen met uw broer of zwager, want de dief weet niet waar die woont en kan die auto dus de komende maand niet terugvinden want uw broer of zwager woont niet naast u.  Andere, meer afdoende oplossing is een beveiliging die handmatig wordt aangebracht bij de versnellings­pook. Er wordt letterlijk een stokje gestoken voor de diefstal. Dat “stokje” wordt geplaatst vlak boven uw gaspedaal, en blokkeert de versnellingsbak. Door de plek waar het zit is het niet eenvoudig om die zomaar uit te bouwen.  En dus kan de auto niet zomaar worden gestolen.  Wilt u meer info?  Ik hoor het graag. Want ook ik als verzekeringsadviseur heb er voordeel bij om het aantal gestolen auto’s laag te houden.